Mit tegyünk ha fáj a baba hasa?

Kategória:
Egészség, Megelőzés

Cikk írója:
Orbán Anita


Sós,édes sütemények, főételek ,sport, érdekességek,szépség,divat

Mit tegyünk ha fáj a baba hasa?


Magazin


Mi okozhatja babánk hasfájását és mit tegyünk ellene?

Ha a baba hasa feszül, akkor valószínűleg rossz technikával szopik, a tej miatt mohón és sok levegőt nyel, amitől feszülni kezd a hasa, ami fájdalmat okoz. A megoldás nagyon egyszerű, próbálkozzunk más pozícióban szoptatni, etetés után pedig tegyük a picit a vállunkra és masszírozzuk a hátát, hogy felbüfizze a lenyelt levegőt. Ha túlságosan éhes, és ezért mohó, legközelebb csökkentsük a két etetés között eltelt időt, így lassabban fog enni, nem nyel annyi levegőt! Ha ez a puffadás hevesen és rendszeresen jelentkezik, akkor fennállhat a három hónapos kólika. Az elnevezés abból adódik, hogy ez a kellemetlenség a kisbabák 3-5 hónapos korában múlik csak el.

Ha az anyuka evett valami olyat, amit a baba nem tud feldolgozni: az anyatejben lévő idegen fehérje is okozhatja a problémát. A leggyakrabban a tehéntej a ludas, ezért érdemes megpróbálni, hogy átmenetileg kiiktatja az édesanya a tehéntejet az étrendjéből. Ha a tehéntejet kizártuk, próbálkozhatunk más, görcsöt okozó étel kizárásával is, pl. zsíros ételek, káposzta. Egyszerre csak egyféle étellel kísérletezzünk, hogy rájöjjünk, melyik okoz problémát a babánál.

Két mellről szopik a baba: ha elegendő a tej mennyisége, elég, ha a baba egyszerre csak az egyik mellről szopik. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor mindkét mellről etessük meg a kicsit. Vigyázzunk, hogy csak olyankor tegyük a másik mellre, ha az első teljesen kiürült. Ellenkező esetben a baba mohón nekiesik a másiknak, mert nem jutott elegendő zsíros hátsótejhez, csak a vizesebb előtejhez. A mohóság ilyenkor is sok levegő nyeléséhez vezet, az pedig hasfájáshoz.

Mi van, ha semmi nem segít a hasfájós babán?

Ha a fent javaslatokat mind kipróbáltuk, és nem vezetett eredményre, konzultáljunk a védőnővel, gyermekorvossal is! A hasfájásnak számos oka lehet egy babánál, például tejallergia, vírusfertőzés, de lehet komolyabb betegség előjele, mint például a bélcsavarodás, vakbélgyulladás.

Minden életkorban gyakori jelenség

A kisgyerekek életkörülményeinek megváltozása is eredményezhet hasfájást, így például jelentkezhet a bölcsődés vagy óvodás beszoktatás ideje alatt, az iskolában, vagy valamilyen stresszes helyzetre való reakcióként. Ilyenkor próbáljuk megállapítani, mi okozhatta a stresszt, és ha a körülményeken nem tudunk változtatni, beszélgessünk minél többet a kisgyerekkel, hogy megnyugodjon. Lefekvéskor jótékony hatása van a meleg vizes palacknak is, amit a pocakra helyezünk, illetve az átgondolt étrend is segítheti a nyugodt, fájdalommentes pihenést.

Műkörmös Tanfolyamok és Oktatás

A műköröm-tanfolyam.hu a műkörmös szakma minden területére kiterjedő tanfolyamokat kínál Önnek. Nálunk lehetősége van az alábbi, rendkívül magas színvonalú műkörmös, kéz és lábápoló tanfolyamokról információt kérni.

Műkörmös Tanfolyamok és Oktatás

 

Hallgatóink a műköröm tanfolyam elvégzése után nem csak bizonyítványt, hanem a gyakorlatban alkalmazható tudást és ismeretanyagot kapnak, amely biztosítja számukra a mindennapi magas színvonalú munka végzést valamint megteremti a folyamatos fejlődés lehetőségét is az újdonsült műkörmösök részére.

 

Képtalálat a következőre: „műköröm képek”

Képtalálat a következőre: „műköröm képek”

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »