Rovarriasztók házilag

Kategória:
Életmód, Élet

Cikk írója:
Orbán Anita


Sós,édes sütemények, főételek ,sport, érdekességek,szépség,divat

Rovarriasztók házilag


Magazin


Elég egy pici az asztalon a dinnye levéből vagy egy padlóra pottyant fagyicsepp, esetleg pár meggyessüti-morzsa a földön, és reggelre több fronton vonuló hangyákat, pókokat, egyéb rovarokat találsz a konyhában. Pedig az ízeltlábúak számára is csalogató ételmaradékok a nyár elmaradhatatlan kellékei.

Ha a rovarok ellen szeretnél védekezni, mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy a hívatlan vendégek csak átjáróként használják a lakásodat, vagy meg is telepedtek benne. Ha cukorsziruppal vagy más édességgel teli, apró csapdákat raksz ki a ház különböző pontjain, biztos, hogy megtalálják, főleg a hangyák. Így a vonulási útjukat vagy a fészküket is fel tudod térképezni.

A vegyszeres védekezés előtt próbáld ki a humánusabb és környezettudatosabb, természetes módszert: készíts házilag ellenszert! Minden rovar igen érzékeny szaglószervvel rendelkezik, így valószínűleg irtóznak majd a következő technikáktól.

Fahéj és boróka

A fahéjban található kumarin intenzív aromája messziről elriasztja a rovarokat. Ha nem akarod a fűszer porát szétszórni a lakásban, létezik fahéjolaj is, mellyel bekenheted a réseket, ahonnan előbújhatnak a betolakodók.

A borókaolaj és paraffin keverékébe áztatott vattapamaccsal is beecsetelheted a lyukakat, ahol megbújhatnak a milliméternyi kártevők. A növényben található illatanyagokat nem bírják, így, ha megérzik, azonnal elmenekülnek majd.

Chili és más fűszerek

A porrá zúzott chilipaprika vagy a cayenne-i bors akár széthintve, akár vízben oldva és egy használt szivaccsal szétpacsmagolva a kritikus helyeken igen hatásos lehet. A fűszerekben található kapszaicint a legtöbb rovar nem bírja, ennek köszönhetően a módszer elzavarja a nem kívánt vendégeket. A rovarinváziót is kezelheted a kritikus terület beszórásával, ám óvatosan alkalmazd, ha kisgyermek vagy állat hozzáférhet a helyhez.

Az erős aromájú fűszernövények többségéből is hatásos házi rovarriasztót készíthetsz. Vágj le egy nyaláb borsmentát, levendulát, citromfüvet, rozmaringot vagy zsályát. Levelüket vagy virágukat forrázd le, és hagyd állni egy napig. A folyadékot szűrd le, tedd szórófejes flakonba, és fújd be vele a problémás helyeket a lakásban. Garantáltan elkerülik majd ezeket az ízeltlábúak.

Rovarűző babérlevél és paradicsom

A babérlevél szétmorzsolva és szétszórva szintén segít a bogarakat távol tartani. Ennek illóolajában cineol van, ami egy olyan kámforszármazék, mely riasztólag hat a nyári rovarokra.

Ha paradicsompalántát ültetsz balkonládába, a kifejlett növény nagy valószínűséggel távol tartja a hangyákat és pókokat, mert nem bírják a számukra intenzív, szúrós illatát. A paradicsomtő a nadragulyafélék családjába tartozik, és mérgező alkaloidát párolog ki a levele. Ezáltal egyéb kellemetlen nyári rovarokat is távol tart a konyhaablaktól.

A pókok ellen is léteznek hatékony, ám az ember számára nem orrfacsaró praktikák. Hagyd a kémiai irtószereket: ha nem kedveled a társaságukat, űzd ki őket természetes módon!

Műkörmös Tanfolyamok és Oktatás

A műköröm-tanfolyam.hu a műkörmös szakma minden területére kiterjedő tanfolyamokat kínál Önnek. Nálunk lehetősége van az alábbi, rendkívül magas színvonalú műkörmös, kéz és lábápoló tanfolyamokról információt kérni.

Műkörmös Tanfolyamok és Oktatás

 

Hallgatóink a műköröm tanfolyam elvégzése után nem csak bizonyítványt, hanem a gyakorlatban alkalmazható tudást és ismeretanyagot kapnak, amely biztosítja számukra a mindennapi magas színvonalú munka végzést valamint megteremti a folyamatos fejlődés lehetőségét is az újdonsült műkörmösök részére.

 

Képtalálat a következőre: „műköröm képek”

Képtalálat a következőre: „műköröm képek”

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »